Beszámolók, hírek, érdekességek

Avagy hogyan látjuk mi a Buborék Búvárközpont búvárai a világot...

Bolygónk felületének nagyrészét víz borítja, így az itt megjelenő írások többsége kötődik majd tengerhez, kisebb hányada a szárazföldhöz. Találkozhattok nálunk utazás, turizmus, gasztronómia, expedíció és kalandok leírásaival, képeivel. Írásainkat kizárólag búvár barátainknak köszönhetjük. Van aki a tollforgatásban, van aki fotózásban, s van aki filmkészítésben járatos, így változatos megjelenésű cikkeket ígérünk. Nem a mennyiség, a minőség a cél, így havi egy-két írást tervezünk közreadni. Ami biztosan lesz a közeljövőben:

  • tengeri lánykérés „Buborék módra”
  • búvárkalandok
  • Elter Tamás tengerbiológus írásai
  • gasztro blog mediterrán ételek
  • úti beszámolók egy leánytól aki Budapestről elkerékpározott Ázsiába

Tengermély tisztelettel:

Bubor-ék.

Uszodai búvár-ügyességi vetélkedő

BÚVÁR ÜGYESSÉGI VETÉLKEDŐT rendeztünkUszodai búvár-ügyességi vetélkedőt szervezett december első hétvégéjén a Krk szigeti Buborék búvárbázis, a budapesti Buborék és a DiveLabs támogatásával, a Testnevelési Egyetem uszodájában. Az eseményről Katona József oktató...

bővebben

Szombat? Akkor uszoda!

BÚVÁR ÜGYESSÉGI VETÉLKEDŐT rendezünk december 02-án szombaton. Az első feladat az ABC és az elzárt légzőkészülék felvétele víz alatt. További gyakorlatokat a helyszínen ismerhetitek meg. A díjakat Krk szigeti búvár bázisunk és a DiveLabs ajánlotta fel. Felszerelés víz...

bővebben

Bóra és Jugó, avagy honnan fúj a szél?

Az Adria két legmeghatározóbb szele, mely nyaralásunkat is gyakran befolyásolja a „Bóra” és a „Jugo” A tengereken a szél és az általa gerjesztett hullámzás határozza meg hajóval mikor merre lehet vagy érdemes utazni. Legjobban a vitorlázókat és szörfösöket érdekli, de a búvárokat is, akik hajóval juthatnak el a legszebb merülőhelyekre. A nagy sebességű szelet nevezzük viharnak, mely szélsőséges esetekben, katasztrófákat is okozhat.

bővebben

Miért nincsenek csontvázak a Titanic roncsai között?

Igazi világszenzáció volt, amikor a Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatója, dr. Robert D. Ballard 1985. szeptember 2-án bejelentette, hogy  az általa vezetett francia-amerikai expedíció  megtalálta a legendás óceánjáró, a  Titanic roncsait Új-Fundlandtól 900 kilométerre délre, az atlanti fenéksíkságon. Az ezt követő expedíciók számos tárgyat felhoztak az irdatlan mélységben nyugvó roncsról, emberi maradványokat azonban nem találtak.

bővebben

Miért jó búvároktatónak lenni?

Az elmúlt időszakban egy kedves barátom feltett nekem egy igen érdekes kérdést: „Miért jó búvároktató nőnek lenni?”. Nos, sokat gondolkodtam, hogy milyen megvilágításban írjam le gondolataimat, meséljek-e az elmúlt 10 év negatív és pozitív élményeimről vagy ismerve magam írjam le a nyers valóságot. Kavarogtak a gondolatok bennem, míg végül arra jutottam, hogy visszanyúlok a múltba a kezdetekre, hogy írásom története kerek legyen.

bővebben

Halálos állkapcsok az Adriai-tengeren

A Monarchia idején a bulvársajtóban a nyári uborkaszezon örökzöld, visszatérő híre volt a fürdőzőket ijesztgető, hétről hétre felbukkanó „fiumei cápa”. Napjainkban általános meggyőződés, hogy az amúgy is túlhalászott Adriai-tenger cápamentes területté vált. Összeállításunkban áttekintjük, hogy valójában mi is a helyzet cápaügyben a kék Adrián.

bővebben