Bemutatkozik a Buborék háziasszonya

“A tengerbe merülni, vagy saját mélységeinkbe, közel azonos terep! Pont emiatt jól kiegészíti egymást a két terület”

(Szabó Renáta)

A 2018-as szezonban nem csak Volner Miklóssal találkozhattok új arcként a Buborék Búvárközpontban, hanem párjával, Szabó Renátával is, aki a palettát kiegészítve, több szerepben is szeretne a vendégek szolgálatára lenni.

Renit arról kérdeztük, hogy hol látja a kapcsolódási pontot eddigi pályája és a Buborék tevékenysége között, illetve hogy milyen tervei vannak a 2018-as szezont illetően.

Milyen szinten van jelen a búvárkodás, a víz, a tenger az életedben és mit szóltál, mikor Miklós úgy döntött, visszatér régi szerelméhez, a merüléshez?

Érdekesen hozta az élet, mert a vízzel való kapcsolatom közel sem volt felhőtlen, felnőttként tanultam meg minimális szinten úszni, mindig tele voltam félelemmel a vízben. Két hónapra rá, hogy Mikit megismertem, épp egy búvártúrát vitt Egyiptomba és valahogy egyértelmű volt, hogy velük merülök. Szuper gyors OWD tanfolyam következett, melynek első védettvizi részénél teljes felszerelésben a medence szélébe kapaszkodtam pityeregve, pánikolva, levegő után kapkodva, majd mondhatni napokon belül már a vörös tengerben nézegettem a gyönyörű tűzpiros halakat 16 méteren, elszántságomnak és Miki türelmének köszönhetően. Így indult a kapcsolatom a tengerrel. Azóta volt még néhány merülésem, de nagyon kezdőnek számítok. Csoda világ van ott lent, szeretnék tovább fejlődni, sokat merülni.

Együtt döntöttünk amellett, hogy csatlakozunk Géza csapatához. Ebben Géza személye volt a legfontosabb tényező, hisz Miklóssal régi jó ismerősök, kölcsönösen tisztelik egymást. Nagyon sok lehetőséget látok a közös munkában, mind jógaoktatóként, mind háziasszonyként, programszervezőként, nőként és társként. Ráadásul nagyon közel áll az évek óta eltervezett céljainkhoz mindaz a munka, amit itt végezni fogok.

Hogyan kapcsolódik a jógaoktatói tapasztalatod egy Búvárbázis tevékenységéhez?

Két érdekes tapasztalás indította el a gondolatmenetet bennem, hogy ez a két dolog kapcsolódhat. Az egyik, az a bizonyos első közös túra. Csak poén szinten felajánlottam az ott résztvevő búvároknak, hogy ha este van kedvük, szivesen tartok jógaórát vacsora előtt. Én lepődtem meg legjobban, mikor a társaság 80%-a megjelent a megbeszélt helyszinen. Végig jógáztak velem minden este és szuper pozitív volt a visszajelzés. Többen közülük azóta is jógáznak, a hétköznapjaik része lett. A nehéz palackok, ólom viselése után csodákat tett a meditatív nyújtás, és sokkal kipihentebben élték meg az egész hetet a korábbi túrákhoz képest.

A másik élményemen csak megfigyelő voltam. Blue Hole merülésre készült a csapat egy másik túrán, várnunk kellett valami miatt és eközben a parton egy szabadtüdős merülő csapatot volt lehetőségem megfigyelni. Meditációs ülésben körbeülték a vezetőt és a jógában használt pranajama légzéstechnikákat gyakorolták majd egy órán keresztül. Teljesen meglepődtem, aztán a többiek elmagyarázták, hogy ez nagyban megnöveli a vízalatt tartózkodásuk idejét.

Aztán a saját fogyasztásommal tovább gondoltam ezt is, mert kezdőként a legkevesebb levegőt fogyasztottam ami valószínüleg az évek óta tartó rendszeres jógagyakorlásomnak köszönhető. Teljesen átalakult a légzésem lassú és mély a normál tempója. Azt vettem észre, hogy kb. fele olyan lassan lélegzek be és ki mint a többség.

Van egy olyan elképzelés, hogy adott lélegzetszámmal születünk. Így a lassú és mély légzéssel meghosszabbíthatjuk az életünket!

Tehát tervezed, hogy népszerűsíted a jógát a búvárok körében?

Nincs kötelezőség, de mindenképp szeretném a lehetőséget megadni mindenki számára aki nyitott, aki szeretne új szemszöget is kipróbálni a merülésben és a kikapcsolódásban egyaránt. Ráadásul rengeteg párhuzamot fedeztünk fel Mikivel a merülés és az önmunka, meditáció között. Ezeket is szeretnénk a búvárokkal megosztani, hogy még többet tudjanak kihozni egy-egy merülés élményből.

Milyen feladatok várnak még rád a bázis életében?

Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, a szervezés, az adminisztráció szerencsére sem Gézának, sem Miklósnak nem kedvenc területe így örömmel veszem át tőlük. A szállások körüli levelezéseket, a foglalások lebonyolításában, illetve a honlap, social media kezelésében is résztveszek. A programszervezés nagy kedvencem, ebben is szeretnék kibontakozni. Nem utolsósorban szeretnék az apartmanokban minél otthonosabb légkört teremteni minden érkezőnek, ezzel is hozzájárulva, hogy igazán feltöltődjenek nálunk!