Az Adria két legmeghatározóbb szele, mely nyaralásunkat is gyakran befolyásolja a „Bóra” és a „Jugo” A tengereken a szél és az általa gerjesztett hullámzás határozza meg hajóval mikor merre lehet vagy érdemes utazni. Legjobban a vitorlázókat és szörfösöket érdekli, de a búvárokat is, akik hajóval juthatnak el a legszebb merülőhelyekre. A nagy sebességű szelet nevezzük viharnak, mely szélsőséges esetekben, katasztrófákat is okozhat.

Érdekes, ha egy hobbiját rendszeresen gyakorló szörföst vagy vitorlázót megkérdezel a nap bármely szakában, akár a víztől távol egy nagyvárosban, akkor is gondolkodás nélkül meg tudja mondani merről fúj a szél. Szokássá válik.

A tengeren sokat segítenek a modern kor vívmányai, a mobiltelefonon is elérhető széltérképek, időjárás előrejelzések, melyek 24 órás távlatban viszonylag pontosak szoktak lenni.

BÓRA:

Krk sziget környékén, a Kvarner tengeren, azaz Adria északi részén a leghírhedtebb szél a „Bóra” , melyet a helyiek „Bura”-nak mondanak.

A Bóra északkeleti szél, hirtelen érkezik, nagy erővel. Nem kifújt szél, inkább az ismétlődő nyomások „pöffök” jellemzik. Rövid kemény hullámokat gerjeszt, nem könnyű vele szemben hajózni. Nyáron gyengébb, jellemzően egy-két napig tart, télen erősebb, néha orkánszerű, s több napig is fúj. Előjele a Velebit hegység tetején vonal szerűen gyűlő felhőtakaró, mely akár napokkal előre jelzi jöttét. Igen hideg a hegyekből érkező levegő, s a hőérzetünk még hidegebbnek mutatja, mint a hőmérő.

Száraz szél. Ezért a nedves dolgok (pl.: mosott ruha, az asztalon kinnfelejtett kenyér) igen gyorsan száradnak. A bóra elvonultával általában csillogó tiszta, napsütéses idő várható.

JUGO:

A jugo szó horvátul azt jelenti: „déli”. Ebből azonnal tudható, hogy déli szélről van szó, mely legtöbb tulajdonságában a bóra ellentéte.

A Födközi tengeren még sirokkónak hívják, meleg nedves szál, mely befordul az Adriára, s délről északra végig fúj rajta. Az Afrika partjaitól érkező levegő általában igen meleg és sok nedvességet, az esetek többségében esőt hoz. A bórával ellentétben több napig is fúj egyfolytában. Hosszú hullámokat generál. Előjele sokszor enyhe déli áramlás és/vagy vízszintemelkedés.

Nagymosást tervezni jugo idejére nem okos dolog, a nyirkos szélben még akkor sem száradnak jól a ruhák, ha épp nem esik az eső (de szokott).