Buborékos kikelet:

gasztro barangolások Krk szigetén

A hirtelen meleggel beköszöntő tavasz szinte felrobbantotta a sziget élővilágát. Ez remek lehetőséget kínált arra, hogy első vendégeinket végig kalauzoljuk a bázis szálláshelyétől induló EU-s támogatásból felújított túraútvonalon, amely a Linardici-Brzac-Poljice falvakat összekötő erdei ösvényen halad végig mintegy 10 km-en.

A kirándulás során lekesen gyűjtöttük az éppen szezonális vadspárgát, csodáltuk a százszámra virágzó vad ciklámeneket, kosborokat és megannyi más virágot, miközben érzékeinket betöltötte a fűszernövényekből áradó illatáradat. Kevesen tudják, hogy Krk szigete Európa egyik leggazdagabb hüllő faunájával büszkélkedik, amelyből számtalan gyík és sikló meg is mutatta magát vendégeinknek. A túra egyik jellegzetességét az ősidők óta használt, természetes birkaitató tavacskák jelentik, melyek egyedülálló ökoszisztémával rendelkeznek. 

A kirándulás fénypontján meglátogattunk egy 400 évnél is öregebb tölgyfát, ahol perui benszülött sámán tradíció szerint rapé (dzsungeldohány por) áldásban részesültek a vendégek és a szezon sikerére közös énekléssel kértünk jó energiákat.

A hétvége során több falusi konobát is meglátogattunk, hogy szomjunkat enyhítsük helyi sörökkel, borokkal és pálinkákkal, de esténként a bázis személyzete is kitett magáért, a tradicionális helyi receptek alapján elkészített grill tálak, halak, kagylók (dagnje buzarra) elkészítésével.

A felvételeken még látható Vrh városka legújabb panorámás konobája és a glavotoki kemping lélegzetelállító szépségű tengerpartja.