Lassan vége a jó időnek, kezdődnek a búvárkodás szempontjából a csendesebb időszakok. Ilyenkor tanfolyamok, felszerelés ellenőrzések, karbantartások, szervizek elvégzése van soron. Illetve, nem utolsó sorban a gyakorlásé.

Hétvégén a TF uszodájában voltunk. Ennek bemutatásával folytatjuk a pesti helyszínek leírását. Rajtunk kívül az egy szem portás volt a medencében egy ideig. Ez elég ritka a budapesti uszodákban. Mondhatni, belaktuk a medencét. Mindeközben pedig az utánpótlást jelentő kisgyermekek  a kis pancsolót vették birtokba.

Volt intro merülés, oktató a diákjaival, volt egyiptomi túra előtt felszerelést beállító búvártárs, illetve a gyakorlatozó jómagam.

Szeretem ezt a helyet. Lássuk csak miért is:

 • Közel meg tudok állni autóval, nem kell messzire cipelni a dolgokat.
 • A belépő ára kellemes, melyért 3,5 órát lehet benn lenni.
 • A víz sokkal tisztább, mint amit uszodáknál megszokhattunk. Nem jöttek szembe hajcsomók, nem lebegett centis, összeállt kosz a medence alján. Pedig kolbászoltam a vízben eleget.
 • Nem volt tömeg, nem rúgott senki oldalba, nem estek a fejemre. Még az öltözőben sem ért össze a könyököm senkiével.
 • A helyen van felszerelés, így nem kell a hobbibúvárnak ilyesmit hoznia.
 • Nem kell kerülgetnem fürdőzőket.

Utóbbi persze nem azért előny, mert mondjuk nem szeretem az embereket. Erről természetesen szó sincs. Ellenben aki merül, vagy akár csak látott ilyen “könnyűbúvárt”, az pontosan tudja, hogy ezek a felszerelések bizony elég kemények és nehezek. Nem lenne kellemes elvágódni mondjuk egy rohanó ember miatt. Sem nekem, de különösen annak nem, akire esetleg ráesnék. Jobb a békesség. De egy gyereknek nem lehet azt mondani (sem szülőként, sem búvárként), hogy nem nézzük meg a “bácsit”, meg ne piszkálja a dolgokat. Csak ennek is megvan az ideje, s nem akkor, mikor teljes menetfelszerelésben masírozunk az amúgy is csúszós csempéken.

Na de vissza a gyakorláshoz. Én magam is találtam régebb óta nem használt, nem 100%-osan szuperáló felszerelést. Kellemesebb ezeket a medencében észrevenni, mint mondjuk egy barlang mélyén.

Volt, aki a szervizelt felszerelését próbálta ki. Sikerrel. Az Egyiptomba készülő búvár a szárazruháján talált sürgősen javítandó nyakmandzsettát, melyet át is adott a Dive-Labs jelen lévő képviselőjének, s nem kis megkönnyebbüléssel hallgatta az “időben készen lesz a túrához” szavakat.

Én a szokásos dolgokat gyakorolgattam:

 • Uszonyozási technikák
 • Hosszú cső átadás
 • Maszk le-fel
 • Stage-re váltás és vissza (majd miután ezekbe kicsit belejöttem)
 • Basic 5

Akik nem akartak vízbe menni, azok a parton cseréltek tapasztalatot, vagy tárgyalták ki a szezon dolgait. Illetve megállapodtak a kulcsfontosságú – mikor és hol eszünk és iszunk legközelebb – időpontban. Magunkat ismerve ez nem túl messzi dátum lesz….