Búvárbázis Krk szigetén

Búvárbázis

Linardićiben található bázisunk, igen csendes, nyugodt falusi környezetben. Házunkban 6 kétszemélyes apartman várja vendégeinket. Nagy kert, sok parkoló, közös fedett terasz és grill várja vendégeinket. Kikapcsolódásra, közös programok lebonyolítására ideális. A búvár élmények megbeszélésének helyszíne, ahol saját magunkat lephetjük meg mediterrán grill ételekkel.

Kikőtö és parti merülőhely

Pinezići falu alatt, Sveta Fuška öblében áll két, napi kirándulásra kialakított hajónk, melyeken napozó és árnyékos rész, angol-wc, étkezési lehetőség szolgálja az egész napi kényelmet. Innen Cres és Plavnik sziget legszebb merülő helyei, falai és barlangjai érhetők el, mely mind búvároknak, mind kísérőknek emlékezetes kirándulás. Lehetőség van búvár és kiránduló hajós utakon kívül Fish-Picnicre, ahol másfél – két óra fenékhálós halászat után, a frissen fogott halból készít vacsorát a legénység.

Az öböl külső oldalán jól megközelíthető parti merülőhelyen van lehetőség gyakorló vagy próbamerülésekre. Könnyű vízbemenetel és közeli parkolás teszi kényelmessé.

Ahol merülni szoktunk

KRK-SZIGET

1. Sveti Marak (parti merülő hely, Krk sziget)

A csodaszép félszigetre Šilo és Vrbnik közötti Risika faluból vezet le a kanyargós, szűk, meredek út. A dombtetőről, a kicsiny templomrom mellől szép kilátás nyílik a szárazföldre, a fehér sziklák tövében az Adria még igézőbben kék. A félsziget egyik oldalán homokos kis strand bújik meg, a másik oldal kavicsos, vadregényes öble pedig ismert parti búvármerülő hely. Így búvárok és családdal, gyermekekkel strandolni vágyók részére egyaránt kellemes helyszín.

A merülő helyet kis kacskaringós, meredek ösvényen lesétálva lehet elérni. Az öbölből jobb irányban, kiúszva a félsziget csúcsán, 30 – 35 méterre leszakadó falat találunk, melynek közepén egy kis vas csónak és mögötte egy kis barlang szolgál nevezetességül. Az öbölből balra kiúszva, 20 – 25 méterre leszakadó kisebb falak találhatóak.

2. Silo (parti merülő hely, Krk sziget)

Festői nyaraló település a sziget keleti oldalán, belső öblében homokos stranddal, a földnyelv végén, pedig a Neptun búvárbázis előtt parti merülő hely. Látó távolság itt nem mindig a legjobb, de 20 méterre leszakadó fal és két mesterségesen elsüllyesztett csónak teszi érdekesebbé a merülést. Tanfolyami oktatásra ideális.

3. Peltastis (rövid hajóúttal elérhető Silo városából)

1968 január 8.-án elsüllyedt áruszállító hajó, mely nem sokkal azelőtt került Görög lobogó alá. Ezen okból a helyiek még ma is a „Görög” néven emlegetik. Az 1500 bruttó regiszter tonnás, 50 méter hosszú hajó, a tragédia napján, az erős szél elől menekülve, indult el Senj városától északra, hogy biztonságosabb horgonyzó helyet keressen. Az éjszaka az észak keleti (bóra) szél orkán erejűvé erősödött, s kapitány és a legénység minden erő feszítése ellenére, Krk sziget partjának sodoródott, ahol léket kapott, s elsüllyedt. Sajnálatosan a legénységből kevesen élték túl a szerencsétlenséget.

Búvárok számára igazán nagy élményt jelent ma, e roncsot meglátogatni. Pici áramlás előfordul, s a látó távolság sem a legjobb, ám a roncs ideális mélységben, normál pozícióban nyugszik, rengeteg hal található körülötte. A magasabbik árbóc 6 méterig ér fel, a hajócsavar 32 méteren található, a fedélzet 16 – 20 méteres mélységben végigúszható, így kevesebb gyakorlattal rendelkező búvárok részére is ideális. A leereszkedést és felemelkedést az árbócokra kötött kötél segíti, melyhez a búvárokat szállító hajókat is rögzítik.

KRK-Peltastis_Buborek

6. Tenki zátony (30 perc hajóúttal elérhető Silo városából)

Igen szép merülő hely, kis barlang és lila gorgóniák gazdagítják a látványt. Sajnos a sziget ezen oldalán mindig kicsit gyengébb látótávolsággal és egy kicsit hidegebb vízzel kell számolnunk.

7. Kamenjak zátony (30 perc hajóúttal elérhető Silo városából)

Igen szép merülő hely, érdekes fal található itt. Sajnos a sziget ezen oldalán mindig kicsit gyengébb látótávolsággal és egy kicsit hidegebb vízzel kell számolnunk.

8. Vrbnik barlang (30 perc hajóúttal elérhető Silo városából)

Vrbnik festői városa alatt, a kikötő szájától nem messze található víz alatti barlang, a helyi törvényeknek és a kikötőn felelőtlenül keresztül úszó búvároknak köszönhetően, csak hajóval látogatható, ám a látnivaló megéri a hajóutat. 16 méter mélyen úszhatunk be eme barlangba, mely a figyelmetlen szemlélődőnek csak egy kis üreg, ám, ha alaposabban körülnéz a búvár, talál egy függőleges nem túl tágas (két búvár részére elégséges) kürtőt, mely kéményként emelkedik a vízfelszínig, illetve ugyanúgy folytatódik a hegy tetejéig. Itt a víz felszínéig emelkedhetünk (ha csak sziklamászásba nem kezdünk, mely búvár felszerelésben még nem elterjedt sport). Igen látványos merülés, különösen, ha napsütéses időben tehetjük, a kürtőben a fények játéka örök élmény marad.

Amennyiben ez a nap utolsó merülése, merülés után érdemes visszatérni a városkába, különösen annak, aki szívesen sétál velencei hangulatú szűk utcácskákban, s nem veti meg a finom fehér bort.

A kicsiny, 900 lakosú falu 50 m magas sziklára épült, az idevezető út szőlőültetvényeken és kanyargó erdei tájakon át halad. Ennek megfelelően a település fehérboráról is híres, a „Vrbnička Zlahtina” egész Horvátországban ismert. Kevesebb az étterem és kávézó; óvárosa szinte érintetlen. A kicsiny házak és szűk teraszok között felfelé haladva egy-egy utca végén letekinthetünk a magasból a város alatt csendesen morajló tengerre. Amennyiben szerencsésen választottunk utcát, úgy a tetőn, kellemes teraszon fogyaszthatjuk el borunk mellé a hajszálvékonyra vágott ízes füstölt sonkát.

CRES-SZIGET

A sziget az Adriai-tenger északi részén, Fiume közelében a Kvarner-öbölben helyezkedik el. A szárazfölddel egy a Krk-i köti össze (a világ egyik leghosszabb – 1430 méter – betonhídja), melyen a turistáknak csak befelé kell díjat fizetni! Sok, kikötőnek is alkalmas öböl teszi változatossá. A sziget ad otthont a Buborék bázisának, és a hajónk kikötőjének is!

1. Bedőlt fás öböl

Nevét egy, a partról bedőlt jókora fáról kapta, amely a 6-12 méteres mélységben fekszik a fenékre süllyedve. Ágai közt, melyeken már megtelepedtek a kagylók, szivacsok halrajok találnak búvóhelyet. A öböl szélén korallokkal, szivacsokkal gazdagon borított fal ereszkedik 40 méteres mélységig. Az öbölben befelé, a sekély ben haladva számtalan üreg, falacska várja a mélyből vissza térő, biztonsági megállót végző búvárt.

Cres-Uvala-sa-drvom_Buborek

2. Törpés öböl (Uvala Zalici)

Egy ajándékba kapott kertit törpe nyerte el furcsa szabadságát ezen a helyen. Az Adria egyetlen víz alatti törpéje lakik itt 11 méteres mélységben, egy üregben. Az öböl ívét követve üregekkel átszőtt gyönyörű falhoz jutunk, ami 45 méteres mélységig szakad le.

Levi – Árpási Levente – egykori barátunk, klubtársunk itt merült először tengerben. Hirtelen, fiatalon bekövetkezett autó balesete után itt állítottunk Neki emléket. Emlék tábláját a már korábban ideköltöztetett törpe őrzi az üregben.

Cres-Patuljak_Buborek

3. Átúszós barlang (Uvala Zalici)

A legszebb helyek egyike. A hely nevezetessége a barlang, melynek bejáratát 3 méteren találjuk, ahonnan függőleges ereszkedéssel jutunk le a tágas üregbe. A barlang fala, mivel jól megvilágított gazdag élővilágnak ad otthont. Az alsó nyíláson, 14-20 méteren kiúszva enyhe áramlatba és érezhetően hidegebb víztérbe kerülünk, ahol leggyakrabban egy több száz fős halraj tér ki lassan a búvárok elől. A sziklafal ívét követve lehetőség van 40 méterig ereszkedni vagy 10-18 méter között a teraszokon gyönyörködni a nyüzsgő víz alatti világban.

Cres-U-zalici_Buborek

4. Új barlang

Az egyik legszebb. Negatívan alátörő fal 35 méterig, majd rövid (kb. 50m) úszás északi irányban a fal mellett, s 7 m-en egy gyönyörű barlang vár. Elmesélni nehéz, nézni kell…

Cres-Uj-barlang_Buborek

5. Selezine

Sokak szerint a legszebb. Az öblöt határoló sziklafal hatalmas kúpra emlékeztető gerince 55 méteres mélységig szakad le. Élővilága különösen gazdag, ideális merülő hely valamennyi búvár számára.A felsőbb régiókban számtalan hal, polip és korall tarkítja a falat, míg 30 méteres mélység alatt hatalmas lila gorgoniák legyezőiben gyönyörködhetünk.

Cres-Selezine_Buborek

6. Kosminj

Déli szélben ideálisan védett merülőhely. 40 méterre leszakadó fal várja a spiccen a búvárokat, ám legtöbben nem ezért, hanem az öböl belseje felé úszva sekélyen elterülő akvárium szerű részéért kedvelik.

Cres-Kosminj_Buborek

7. Nagy Barlang (Kosutova Draga)

3 és 16 méter mélység között nagyméretű barlang nyúlik be mélyen Cres oldalában. A barlang bejárata gyönyörú színes élővilággal benőtt. A barlang belsejében a főténél (teteje) éde víz befolyást is találunk. Lámpa használata kívánatos. A barlangból kiúszva, balra szép 40 méteres fal található. Ennek északi végén (csak gyakorlott haladók részére!) egy másik kisebb barlang található 36 méteren.

Cres-Big-cave_Buborek

8. Aknás Fal

Cres sziget oldalából kifli alakban kinyúló keskeny fal, melynek mindkét oldala függőlegesen törik le, a kifli külső csücskénél egészen 50 méterig. Régebben 20 méter körüli mélységben egy hatástalanított vízi akna volt látható, sajnos lejjebb gurult, ma már csak technikai képesítéssel látogatható. Az akna hiányát a tördelt, üreges fal sokszorosan feledteti gazdag élővilágával.

Cres-Bomba_Buborek

9. Merag

A merülő helyet, úgy képzeljétek el mint egy tortát. A tetején horgonyzunk néhány méter mélységben, az oldala pedig meredek falként törik le. Igazán szép, s déli szél ellen jól védett.

Cres-Merag-Plato_Buborek

10. Déli széltől védett öböl

Cres partjánál egy kinyúló szikla öleli körül kis öblével hajónkat dél felől. 40 méterre leszakadó fala nem hosszú, ám annál szebb és gazdagabb. Kevesen ismerik és látogatják, talán ezért oly szép.

Cres-Zastita-od-Juga_Buborek

11. Kis szikla

Cres partja mellett kis sziklacsúcs emelkedik ki a vízből, melynek belső oldala ideális sekély horgonyzó és vízbe szálló hely, külső függőlegesen 40 méterre leszakadó fala, pedig szép merülőhely.

PLAVNIK-SZIGET

A Krk és Cres sziget között fekvő Plavnik szigete – néhány riadt birkát leszámítva – lakatlan. A hajóval gyorsan megközelíthető sziget öblei eszményi merülő helyeket rejtenek.

1. Ágyúk

Az öböl alja leginkább jól tagolt, lankás domboldalra emlékeztet. Nevezetessége a fenéken 34 méteres mélységben nyugvó régi elöltöltős ágyúk csoportja. Az ágyúk meglátogatása után is érdemes hosszan elidőzni a homokos teraszokkal szabdalt tengerfenéken, mert az ideális környezetben sok polipot, csőférget, viaszrózsát találhatunk.

2. Krinjacol

Az „ágyús” merülő hely földnyelvének északi oldala, mely déli szél (Jugo) esetén kiváló menedék. Ideális kezdők részére, ám haladók is találnak 30 – 35 m re leszakadó falat a spiccnél elhelyezkedő kúpok külső oldalán.

Plavnik-Krinjacol_Buborek

3. Világító torony

Plavnik sziget északi csücskén igazán szép falat találunk, ám itt gyakori az áramlás, néha megtréfálja a búvárokat, kis úszásra érdemes felkészülni.

4. Hármas öböl, avagy Maffia

Plavnik sziget Cres felőli oldalán, északról délre haladva a harmadik öböl. Innen kapta a nevét is. A helyiek maffiának is nevezik, arról az elsüllyedt gyors hajóról, mely (nem zárjegyes) cigarettát szállított, s itt süllyedt el. Az öbölben sokáig szedegették az úszkáló cigarettáskartonokat…

Gyönyörű merülő hely. Az öbölből balra kiúszva 40 méterig letörő sziklafal mellett úszhatunk nagyon hosszan, halban hihetetlen gazdag. Az öbölből jobbra kiúszva, halban kevésbé gazdag, ám gyönyörű fal mellett hosszan kiúszva 40 méteren találjuk meg a felborult és összetört csempészhajót.

Plavnik-Krinjacol_Buborek

5. „Sasos” avagy Indián fal

Igen szép fal kis barlanggal, a víz feletti meredek sziklafalon, az Európában egyedűl itt élő védett keselyű faj egyedeit és fészkeit láthatjuk meg. Innen a neve.

Plavnik-Krinjacol_Buborek

6. Krusija

Plavnik sziget legvédetteb öble, igen rossz időben is használható, kikötő: bólya és kis móló is található benne, bár a sziget lakatlan, leginkább csak birkákat tartanak rajta. Kirándulásra, piknikre, grillezésre ideális, romantikus hely, a hegy tetejére felsétálva gyönyörű kilátás tárul szemünk elé. Ám merülő helynek sem utolsó. Az öbölből jobbra kiúszva halban igen gazdag, hosszú, 40 méterig leszakadó fal található. Az öbölből balra kiúszva igen hosszú 50 méterig leszakadó fal található, a közepén hosszú beszakadt hálóval festői szép látvány, melyre rásegít, a hosszú mély úszás közben begyűjtött nitrogén narkotikus hatása is. Fal alsó része, csak a technikai búvárokat várja!

Plavnik-Krinjacol_Buborek

7. Love Cave

Krusijától dél felé az első öböl. Érdekes merülő hely, szép fal, ám nem erről nevezetes. Az öböl déli oldalán szűk barlang bejáratot találunk, kb. egy méter mély víz, fejünk felett pedig alig fél méteres nyílás. Itt beúszva (nem búvár felszerelésben) egy befelé táguló üreget találunk, idilli apró fehér köves öböllel, ahová besüt a nap, s néhány ág is belóg fentről. Vajon miért nevezhették el „Love Cave”-nek?

Plavnik-Krinjacol_Buborek

MALI PLAVNIK-SZIGET

Lakatlan sziklazátony, egykor karanténnek használták. Ma az adriai merülő helyek egyik legismertebbike, minden búvár útikönyv említi. Az égbemeredő sziklaszirtek külső oldala 40 méterre törik le, üregek és kanyonhoz hasonló ferde rézsűk tagolják. Gazdag élővilága teszi méltán ismertté.

KORMATI

A vízből alig kiemelkedő kicsiny sziklazátony mellé hajózva lármás sirály csapat fogadja az érkezőket. A zátony nyugati oldalát hosszan, 4-5 méteres mélységben elnyúló sziklaterasz alkotja. Egy kanyonra emlékeztető sziklahasadékon átúszva juthatunk a keleti oldalra, ahol a zátony fala meredeken ereszkedik 35 méteres mélységbe. Érdemes körbeúszni a zátonyt, mivel a hasadékokkal, üregekkel tarkított fal számos érdekességet rejteget. A „szokásos” halrajokon felül megfigyeltek már itt ráját, tengeri angolnát és csikóhalat is.

Plavnik-Krinjacol_Buborek

Szállás Krk szigetén

Kérj ajánlatot!

Jó szívvel kínáljuk bázis apartmanjainkat. Ezen kívül, hozzánk egészen közel és a környező falvakban kínál szálláshelyeket a MolnárTours. Az apartmanok árai Krk szigeten, elhelyezkedéstől, szezontól és az apartman méretétől függően változnak. Szívesen küldünk-küldetünk az aktuális irodával pontos kalkulációt Önnek, melyhez a következő adatokra van szükség: Hány fő / érkezés dátuma / távozás dátuma.

Búvároktatók, csoport szervezők kérhetnek egyedi ajánlatokat is.

Jó tudni: hogy 4 éjszakánál rövidebb foglalás esetén 30% felárat számolnak fel a bérbeadók, s vannak olyan apartmanok, melyeket főszezonban csak egész hétre adnak ki.

Üzenj nekünk!

  Apartman irányárak

  Krk – sziget nyugati oldalán Brzac, Milohnić, Linardić, Pinezić falvakban

  (Az árak tájékoztató jellegűek, a helyi apartmanokat kiadó Molnár Tours adatai alapján.)

  05.01.

  05.31.

  06.01.

  06.30.
  07.01.

  08.31.
  09.01.

  09.30.
  15€ 18€ 23€ 18€

  (fő/éjszaka)

  A turisztikai adó az apartmanok árában benne van. Idegenforgalmi-adó 1€ (7Kn)/ fő/nap.
  Tartózkodási regisztrációs dij: 20,00kn (kb 3€) / fő/egy alkalommal bejelentkezéskor
  Központi fűtés, klíma használat: 38,00kn (kb 5€) /nap.
  4 éjszakánál rövidebb foglalások esetén a szállásadók 30% felárat számolnak.
  Elő – és utószezonban előre megbeszélt esetben nincs felár, egyéb esetekben fizetendő!
  Gyermekkedvezmény: a szülővel egy ágyban alvó gyermekek a szállásár 50% – át fizetik, az öko – adó alól mentesülnek. Egyéb esetekben a teljes ár érvényes.
  Early/late check in, late check out, azaz késői vagy korai érkezés, valamint a késői kiköltözés fejenként 12€ (90Kn).
  Háziállat: csak előre egyezetetéssel: 38,00kn (kb 5€) / nap.