Folytatjuk a múltkor megkezdett merülési lehetőségek bemutatását Budapesten. (Az első rész ide kattintva érhető el.)

Mint rendszeresen merülő és gyakorló búvárok, Ti is bizonyára tudjátok, hogy sajnos a főváros környékén eléggé korlátozottak a merülési lehetőségek. Mivel túl rövid a lista, gyakorlatilag össze is szedhetjük:

 • Gyakorlási lehetőségek (TF uszoda, Aquaworld stb.)
 • Nyílt vizek (Palatinus tó Dorogon, illetve más tavak, pl. Gyálon, vagy a már bemutatott Park Kút Kőbányán)
 • Zárt terek (Kőbányai kutak, Molnár János barlang)

A lehetőségekről majd az elkövetkező írásokban beszámolunk részletesen. Rögtön következik is a sokak által ismert és kedvelt Molnár János barlang. Ez a hely a meleg vize miatt egész évben merülhető azoknak is, akik a tél közeledtével már sok késztetést nem éreznek a búvárruha felvételére. 😀

A Rózsadombon, közvetlenül a barlang felett zajló építési munkálatok miatt 2 hónapig zárva volt a barlang, de elsejétől ismét látogatható. Lássuk mit is kell tenni, s mire számíthattok.

Kezdésnek látogassatok el a hely weboldalára, s foglaljatok az elérhetőségeken időpontot.

 

Molnár János-barlang

Mivel a merülés kezdeténél lévő kis tavat leszámítva a barlang teljes mértékben zárt térnek számít, ezért rendelkeznetek kell az ilyenkor szükséges papírokkal és igazolványokkal, például

 • Biztosítás
 • Egészségügyi alkalmassági
 • Zárt téri igazolványok
 • Vontató, stage palack, nitrox és más merülő-gázokhoz szükséges igazolványok

A fentiek természetesen minden merüléshez kellenek (a merülőhelynek megfelelően, csak nem mindenhol kérik, vagy néha szemet hunynak, ha otthon hagytad). Na itt erre senki ne számítson! Vigyetek mindent, ami a fenti listában szerepel, illetve amit a szervezők kérnek! Ugyanez igaz a barlangi felszerelésekre is. (Majd erról is írunk a későbbiekben.)

Aki esetleg nem rendelkezik zárt téri merüléseket lehetővé tevő végzettséggel, az akár a barlangban rendszeresen induló képzéseken is megszerezheti ezt. Érdeklődjetek a fentebb említett oldalon a szabad helyekről és a feltételekről!

Na de térjünk vissza a barlangi merülésre.

Érkezés után a parkolóból a felszerelést kényelmesen betolhatjuk a rendelkezésre álló “talicskákon”. Belül kényelmesen elférhetünk a hosszú asztalokon, illetve öltözhetünk a kijelölt vizes részen is.

A felszerelés összerakásával, gázok mérésével és az ellenőrzés részleteivel senkit nem untatnánk, ezek mindenki számára jól ismertek.

Miután a csapat készen van az előkészületekkel, a merülésvezető megtartja a “briefinget”, ahol vázolni fogja a szokásos dolgokat:

 • útvonal
 • merülési idő
 • max. mélyég
 • fordulási információk
 • tanácsok, figyelmeztetések (pl. szűkület, látnivaló, megállókkal kapcsolatos infók, stb.)
 • stb.

Amennyiben – mint a mi esetünkben – stage is rendelkezésre áll mindenkinél, abban az esetben nem a gázok elfogyása lesz a visszaindulás oka, hanem inkább a tervezett fordulási pont elérése.

A barlang adottságait tekintve a bejárható útvonalak száma gyakorlatilag végtelen. Ebből a merülésnek és a résztvevőknek leginkább megfelelőt fogja a vezető kiválasztani és levezényelni.

Mint már említettem az indulás egy kis belső tóból történik (ide is érkezünk meg a végén). Hosszú cső és lámpák ellenőrzése, lemerülés, majd a szokásos 5-6m mélységben ismét gyors OK mindenkitől és indulás.

A barlang – mondanom sem kell – gyönyörűen néz ki. Szavakkal szinte leírhatatlan a folyosók, terek, termek és a megannyi természetes forma látványa. Bármerre néz az ember, soha és sehol nem lát két ugyanolyan dolgot. Mindezt csak fokozza a lámpák fénye, s a folyamatosan, lassan mozgó fénycsóvák által bejárt, állandóan változó és tükröződő felületek. Ha nem víz alatt lennénk, akkor tátott szájjal bámultam és ámultam volna. 😀

Nézelődős, nem rohanós, kényelmes merülés volt.

Mindenki látogasson el legalább párszor, ha teheti, aki pedig nem merül, az legalább néhány képet, vagy videót tekintsen meg a neten.

Esetleg kezdjen el merülni! Elhihetitek: érdemes!