Az elmúlt időszakban egy kedves barátom feltett nekem egy igen érdekes kérdést: „Miért jó búvároktató nőnek lenni?”. Nos, sokat gondolkodtam, hogy milyen megvilágításban írjam le gondolataimat, meséljek-e az elmúlt 10 év negatív és pozitív élményeimről vagy ismerve magam írjam le a nyers valóságot. Kavarogtak a gondolatok bennem, míg végül arra jutottam, hogy visszanyúlok a múltba a kezdetekre, hogy írásom története kerek legyen.

14-15 éves lehettem, amikor egy hosszú, küzdelmes élsporton voltam túl. Kamasz gyerekként az életemről kellett döntenem, és én a tanulást választottam. Utólag visszagondolva a döntésem helyes volt, de fájdalmas. Akkoriban a sport hiányát a búvárkodással pótoltam. Elkezdtem az alapoktól, és mint volt élsportoló azon kaptam magam, hogy minél jobb és jobb akarok lenni. Tanfolyamokra jártam és megpróbáltam minél több tudást magamba szívni. Oktatóim vegyes tulajdonságokkal rendelkeztek, de hogy eddig eljuthassak, főkként az Ő hozzá állásuknak köszönhettem.

Félelmekkel teli rögös út volt ez, hiszen nem csak félelmeimet kellett legyőznöm, hanem elismerést, megbecsülést is akartam. Talán vezető oktatóm elismerését volt legnehezebb kivívnom.

Visszagondolva az ő hozzállása késztetett arra, hogy bebizonyítsam, hogy én is tudok olyan jó lenni, mint egy férfi búvároktató. A leírtak ellenére most sem döntenék másként. Csodálatos érzés ez. Tanítványaim boldog, elégedett arcát látván szívemet megtölti a melegség. Hallom mikor egymásnak mesélik élményeiket. Évekre visszamenőleg felidézik a kezdőknek, hogyan segítettem őket át a nehézségeken. Milyen technikákkal csaltam őket a vízbe és hogyan vettem rá őket, hogy megismerjék ezt a csodálatos világot. A sok segítség és tanács ellenére a búvárvilágban nőként megfelelni nagyon nehéz. Saját tanítási formát alakítottam ki, és biológiai ismereteim nagyban hozzájárultak a tanfolyamaim elméleti anyagának bővítésében. Elhatároztam, hogy én nem csak búvárkodást akarok oktatni, hanem megérttetni mindenkivel, milyen óriási felelősség ez. Felelősség a társaiddal, magaddal és a természettel szemben is, és ez a háromszög olyan súlyt nyom a válladra, amit minden helyzetben tudnod kell tartani.

Gondolataim az elmúlt időszakban visszaigazolást nyertek és egyre többen szeretnének a csapatomhoz tartozni. Megismerni az ismeretlent és örök barátságokat vagy kapcsolatokat kötni. Nos, én ezért szeretek búvároktató lenni.