Nemsokára újra nyílik bázisunk Krk szigetén, ahol ilyenkor még hűvös a víz. Sokan kérdeztétek, milyen szárazruhát érdemes venni, mennyibe kerül? Megpróbálok mindenkinek kicsit bővebben válaszolni, összegezni és átadni eddigi tapasztalataimat.

1985-ben Kanadában vásároltam meg első száraz búvárruhámat, s azóta folyamatosan használok ilyet. Idén hatodik, méretre szabott egyedi kéréseimnek megfelelő ruhát gyártattam le a DiveLabs üzemében.

A szárazruha fogalmával, hamar megismerkedik minden búvár, hiszen az alapfokú tanfolyamon oktatója megemlíti. Azonban sajnos kevesebben jutnak el oda, hogy rendszeresen és megelégedetten használják.

Valóban jó és hasznos felszerelésről van szó. Kellő gyakorlattal egy jó minőségű ruha előnyei vitathatatlanok:

  • komfortosabbá, kényelmesebbé teszi a merülést
  • elérhetővé teszi a hűvösebb hazai és mediterrán vizeket
  • egész éves merülési lehetőséget biztosít tulajdonosának

Sajnos, vitathatatlan hátrányai is vannak:

  • magas ár (drága alapanyagok és sok kézimunka az előállítás során)
  • szükséges gyakorlat megszerzése kb. 10 – 20 merülés
  • fenntartási költség (mandzsetták és zipzár öregszik, elhasználódik)

Néhány szó a szárazruha fajtáiról, felépítéséről:

Vízzáró anyagból készül, csuklónál és nyakon rugalmas vízzáró mandzsettákkal. Anyaga általában neoprén (vizes ruha anyagával megegyező), vagy trilaminát.

Neoprén szárazruha: anyagában hőszigetelő, kevesebb aláöltözetet igényel. Kifejezetten hideg vízben ajánlott. Nagyobb a helyigénye és súlya, ami repülőn történő szállításnál nem előnyös. Ipari búvárok ezt kedvelik jobban. Helyben végzett munka, hosszú hideg vizes tartózkodás esetén ez a jó választás.

Trilaminát száraz ruha: anyaga vízzáró, de nem hőszigetelő, így csak az alávett ruhák biztosítják testünk melegen tartását. Előnyei: vékonyabb és vastagabb aláöltözővel ugyan az a ruha különböző vízhőfokokra is ideális lehet. Kisebb méretű és súlyú neoprén társainál, könnyebb benne mozogni, úszni. Kedvtelési búvárok ezért használják. (Technikai búvárok is ezt a fajtát részesítik előnyben. Ennek oka, hogy a búvármellény mellet, ez is a felszerelésük része, kiegyenlítőtérfogatként is működik, mely a biztonság szempontjából, nekik elengedhetetlen.)

GYIK: Milyen szárazruhát válasszak? Mennyibe kerül? Szabad-e használt ruhát venni?

Trilaminát ruhát javaslok. Adott esetben használt ruha is jó lehet, de kérd ki valakinek a tanácsát, aki már több ruhát használt és javíttatott is. Ez fontos. Érdemes tudni, a vízzáró trilaminát anyagot ugyanúgy varrják, mint bármely más ruhát. A varrást utána vízmentesítik. Ennek két módja van:

  • Magas hőmérsékleten és nyomáson egy megfelelő géppel speciális szalagot ragasztanak-hegesztenek belülről a varrásra.
  • A varrást belülről egy speciális vízzáró, ám rugalmas (Aquasure nevű) ragasztóval kenik át több rétegben.

Mindkét eljárásnak van előnye és hátránya. A szalagos eljárás sokkal olcsóbb és gyorsabb, így alacsonyabb áron gyárthatók ruhák. Hosszabb használat után elkerülhetetlen, hogy hibák keletkezzenek az illesztéseknél. Szalagos kötés esetén igen körülményesen javíthatók ezen sérülések. Ha a probléma sok helyen jelentkezik, a ruha javítása már nem rentábilis. Ezért öreg, erősen használt szalagos szigetelésű ruha megvásárlását nem javaslom. A másik módszer az aquasure ragasztóval vízmentesített varrás. Hátránya, a ragasztó igen magas ára és a több rétegben, szakember által történő felhordás magas költsége. Azaz számottevően drágább a ruha. Előnye, sérült részek egyszerűbben, megbízható minőségben javíthatók. Használt ruha esetén is. A kiválasztás szempontjainál a készítés módján kívül az anyagválasztás és a kiegészítők kérdése fontos. Barlangi extrém használatnál minél vastagabb ellenállóbb anyag célszerű, míg nyílt vízi használathoz, utazáshoz vékony könnyű ruhát javasolnék.

Leggyakoribb kérdés: mennyibe kerül? Használt ruhák néhány száz euróért nagy választékban találhatóak. Az új és jó minőségű ruhák ára 1000 – 3000 euró között mozog. 1000-1500 euró között már méretre szabott csúcsminőségű ruhát lehet rendelni a gyártónál. Internetes vásárlást száraz ruha esetén kevésbé javaslok a reklamációs problémák miatt.

További kérdéseitekre szívesen válaszolunk személyesen vagy e-mailben a Buborék Búvárközpontban.

Ingyenes szaktanácsadás mellett ki is próbálhatjátok a szárazruhás merülést.

Tengermély tisztelettel:

Szarka Géza