Üdvözöllek a Buborék blog Gastro oldalán!

Az itt következő bejegyzések a tengerparti mediterrán konyha fogásait mutatják be. Nem vagyok hivatásos, kedvtelésből főzök, amolyan férfi hobbi gyanánt. Így ígérem, a receptjeimhez sem kell mesterszakács végzettség. Bő két évtizede töltöm az év nagyobb felét az Adria partján, így volt időm megismerni az ottani konyhának több arculatát is. A háztartásban főtt helyi ételeketől, a halászhajón készített friss halétkeken át, a vendéglői fogásokig.

Mai ajánlatom az egyik kedvencem. Fiúk, vigyázzatok, ha a menyecske ilyennel kényeztet a tengerparton, komoly tervei vannak.

Töltött tintahal (punjenje lignje)

Tedd egy edénybe a kis kockákra vágott: sajtot (ha ínyenc vagy kemény és lágy sajt kockák vegyesen), sonkát (lehetőleg prsut), valamint a tintahal apróra vágott csápjait. Adj hozzá fokhagymát, petrezselymet, kevés sót és borsot, s ha mindezt megkeverted, töltsd meg vele a tintahalat, majd zárd be egy fogpiszkálóval.

A tepsit kend ki olívaolajjal. Tégy még a tepsibe fokhagymát, petrezselymet, s néhány szem olívát, ha van a konyhában.

Körülbelül 180 fokos sütőben süsd hosszan. (kb ¾ óra). Közben, mikor már pirosodik a hal, locsold meg egy kis fehérborral, s süsd még tovább egy kicsit. Burgonyát is szoktak vele együtt sütni, egészben, de hámozva. Átveszi az ízét. Érdemes félig előfőzni főleg, ha nem nagyok a tintahalak, mert nyers maradhat.

Nézzétek meg videón az elkészítés módját lépésről-lépésre!

Jó étvágyat kívánok!