Z generációs hivatásos a víz alatt

Még most érettségizik és már hivatásos búvárnak tanul! – Ismerjétek meg Pék Ramónát, aki 19 éves szemtelenül fiatal kora ellenére komoly tervekkel rendelkezik, jelenleg ő a Buborék csapat legfiatalabb tagja, leendő Divemasterünk!

Mivel a legtöbb 18 éves még azt sem tudja merre induljon tovább érettségi után, számomra nagyon tiszteletreméltó, hogy Rami milyen hivatástudattal rendelkezik, a búvár szakmához való hozzáállása példaértékű, ezért nagyon szerettem volna, ha egy rövid interjúban betekinthetünk jövőbeni terveibe és eddigi tapasztalataiba.

Hogyan lettél búvár és hány évesen merültél először?

12 évesen volt lehetőségem kipróbálni a légzőkészülékes merülést. Egy discovery dive-on vettünk részt a családommal Szentendrén, ekkor szerettem bele a búvárkodásba. Pár évvel később elvégeztem az OWD-t a Buboréknál, immár nem junior minősítésben. A tanfolyam karácsonyi ajándék volt a szüleimtől. Úgy gondolták ez biztosan hasznomra fog válni a továbbiak során, hiszen a biológusi pálya, különösképp a tengerbiológia iránt érdeklődöm. Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, mindenben támogatnak.

Mit szeretsz legjobban a merülésben? 

Az életérzést, ami vele jár! A merülések során egy teljesen más világba csöppenhetsz, a felszínen hagyod a gondolataidat, problémáidat. Teljesen ellazulsz és csak a merülőtársad, a csapat számít, na meg a csodálatos környezet. Én legalábbis így élem meg minden egyes alkalommal!

Jelenleg hivatásos búvárképzés alatt állsz a Buborék Búvárközpontnál. Miért döntöttél úgy, hogy Divemaster leszel és mik a terveid a hivatásos képesítéssel?

Minden tanfolyam elvégzésével többnek érzem magam, egyre jobban beleszeretek a felszín alatti világba. A merülésvezetői elvégzése kiváló alkalom arra, hogy a tudásomat egy magasabb szintre emeljem. Hivatásosként segíteni az oktatók munkáját, bevezetni másokat is a búvárkodás világába pedig plusz megtiszteltetés számomra. Természetesen nincs megállás. Ha lesz rá lehetőségem pár év múlva, a megfelelő tapasztalat megszerzése után szivesen elvégezném az oktatóit is…

Mit szólnak a barátaid, ismerőseid, hogy ezt az utat járod ilyen fiatalon? Ez Magyarországon elég különlegesnek számít, hisz tengerünk sincs!

Barátaim, ismerőseim mindig érdeklődve hallgatják , amikor az aktuális víz alatti kalandomról mesélek nekik. Különlegesnek tartják a nem mindennapi időtöltésemet, szerintük mindenképp nagy dedikációra van szükség hozzá Magyarországon. A „nagyon menő”, „felnézek rád”, „örülünk, hogy megtaláltad amit igazán szeretsz csinálni” visszajelzések a legjellemzőbbek a témában. Számomra mégis a legnagyobb sikerélmény, amikor általam talál rá valaki erre a sportra: „Te vittél be a ‘búvár világba’ először, így neked köszönhetem ezt az újfajta élményt, ami szerintem az egész életemre ki fog hatni és nem csak az enyémre, mert ahogy láttam az intrózások alkalmával másokban is örök nyomot hagytál!”

Szerinted mit adhat a búvárkodás, akár mint hobbi, akár mint hivatás a korodbeli fiataloknak?

Kifejezetten a korombelieknél nem csak a víz alatti világ, de a víz felett a társaság, a környezet is nagy befolyással lehet valakire. Személyiségformáló hatásokra gondolok elsősorban. Az adott személy, nyitottabbá válik a világra: új perspektívák megismerése, mérlegelése elkerülhetetlen a bázison a szociális élet miatt. (Nem csak a merülésekkel kapcsolatban természetesen.) Hivatásosként ezen felül pedig egyfajta biztonságérzetet is nyújt a hovatartozás. Ez az egy biztos pont már mindig ott lesz, bárhogy is alakuljon az élet.

Ma már sok helyen kínálnak Búvár tanfolyamokat, miért javasolnád a Buborék Búvárközpontot? Mik a jó tapasztalataid velük kapcsolatban?

Szemben más központokkal, a Buborék állandó merülési lehetőséget biztosít egész szezonban horvátországi bázisán. A Krk szigeten lévő központ gyorsan megközelíthető, egyike a hazánkhoz legközelebb fekvő tengeri bázisoknak. Kedvező árak mellett, évtizedek szakmai tapasztalata áll a vezetőség mögött. Megbízható és jó a csapat, csak ajánlani tudom mindenkinek!

 

Milyen érzés számodra, hogy egy adriai Búvárközpont csapatának legfiatalabb hivatásos tagja vagy?

Megtiszteltetés számomra, hogy része lehetek a csapatnak. Sokszor erőt ad a tudat, hogyha a Divemasterit 19 éves koromra elvégeztem, akkor van rá esély, hogy más területeken is megfelelően tudok érvényesülni az életben.